Sandslåns Vandrarhem & Camping

Nu har vi förflyttat oss till Sandslån, en by i Kramfors kommun, med en spännande industrihistoria. Mellan åren 1872 och 1982 hade Sandslån världens största timmerskilje. En viktig knutpunkt för flottningen och virkesindustrin. Rekordåret 1953 passerade närmare 23 miljoner timmerstockar genom skiljet! Runt 700 personer jobbade här, varav många inkvarterades i kasernerna. Säkert ett mycket hårt arbete. Kasernerna används numera som vandrarhem.

Numera springer det inte runt hundratals med människor här på den lilla ön i Ångermanälven, där älven möter havet. Tvärtom så är här mycket lugnt och stillsamt. Vi fick en stor plats nere vid kajen, precis vid vattnet. Och tvärs över vattnet kan vi skönja Highland Coast destilleri.

Väl värt att besöka här är det lilla industrimuseet. Där kan man lära sig mycket om flottningen, timmerhanteringen och skogsarbetet förr i tiden och titta på mycket grejer som hörde därtill. På plats fanns också ett stort och mycket fint broderi som säkerligen måste tagit många, många timmar att färdigställa. Efter ett sådant museibesök behöver man fylla på sockerdepåerna, så det blev tårta och chokladbiskvi från caféet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *